Рила и Пирин… езера Близнака и Муратово

В разгара на месец август събитията се развиха така, че в рамките на два поредни уикенда имах щастието да съм на палатка последователно в Рила и Пирин планина. Винаги съм искал да спя на палатка на някое от седемте рилски езера, като местоположението на вр. Харамията определи и кое ще бъде то – езеро Близнака. Времето беше пълен антипод не жегите и маранята в ниското. Още на слизане от лифта заедно със спътниците усетихме как ръцете ни леко замръзват:-))) Облачно  и мъгливо време, което за прехода до езерото премина в лек ръмеж. На слизане от езеро Бъбрека усетих, че няма да е лошо да побързам, защото ръмежа започна да се усилва. Определих мястото на едни прекрасни полянки на няколко метра от водата и в този момент се изсипа бесен порой преминаващ в градушка. Знаех, че спътниците вече са на старата хижа но около мен ситуацията беше трагикомична… няма къде да се скриеш а ледените зрънца те порят хубаво:-) Дъждобрана отгоре, позиция за минимално намокряне и така 10 минути… докато почти спря. Впоследствие последва най-бързото ми разпъване на палатка през живота/и минутка след това пороя отново започна/:-))) Обувките ми вече бяха мокри… Горе-текс не Горе-текс време е за нови! След 15-20 минути дъжда почти напълно спря и остана минимален ръмеж. Излязох от палатката със статива и другите джаджи. Завъртях се в кръг и веднага погледа ми се прикова върху няколко потока устремили се към езерото. В главата ми веднага изникна един кадър на Евгени Динев и си помислих това не трябва да се изпуска. Бързо се качих на мястото и не можах да сдържа усмивката си, защото мястото беше същото. Вече знаех, че няма да имам слънце и замалко да направя грешката да се откажа изобщо да снимам от това място/щеше да е огромна глупост ако го бях направил/…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слязох в близост до водата и се молех поне за момент слънцето да озари хребетите отсреща в червена светлина… е не стана но пък отново започна да ръми:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Синята светлина по здрач

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учудваща липса на хора в близост/но това са бонусите на „лошото“ време/! На следващия ден всичко на гръб и обратно към лифта… от едната страна гледах въртележките на бялото братство около Трилистника а откъм Бъбрека ясно се чуваше за какво иде реч дори и бед да се виждат хората! На самото езеро имаше сигурно около 200-300 човека… Съвет, искате ли да се насладите на природата избягвайте уикендите!

Седмица по-късно отново малка компания се отправихме към Пирин и по конкретно бивакуване на Муратово езеро. Самото езеро не е голямо но пък приятно и стилно на час път стегнато ходене от хижа Вихрен. Покрай него преминава трасето за хижа, езеро и връх Синаница/“красавицата“ на Пирин… а вероятно и най-красивия връх в България/ а над него се извисява Панорамния Муратов връх/все фактори заради които то е едно от най-посещаваните езера в Пирин планина/. Опънахме палатките и се видя, че облаците ще се задържат дори и до залез светлина/страхотно само и самото слънце да се раздаде щедро/. Ех слънчо не се показа за много време но поне успях да уловя моментите… Тодорка, Василашки чукар и Бъндеришки чукар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слънчевите петна изчезнаха и започнах да гледам часовника минута по минута надявайки се, че до залез ще имам отново късмет. Появи се само съвсем бледата ръждиво-червена светлина но пък и в нея си има чар:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Задължителния кадър по здрач белязан от сиянието на гр. Банско

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хапнахме на хладно… мдаммм хладно кеф. През нощта матрака ми както и предположих спадна и се чудих да се ядосвам ли или да се смея колко съм се разглезил:-))) Половин час преди изгрев излязохме от палатките, като спътниците се изстреляха нагоре към вр. Муратов а аз си останах да обикалям езерото в търсене на нещо интересно като композиция и светлина. Хм, не можах да се оплача от липса на светлина и облаци:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От другата страна на езерото гледката към Муратов връх също беше интересна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чудесно време и Благодаря на компанията/Елица, Милчо и Филип/ за страхотното изкарване на уикенда!:-)

5 Responses to Рила и Пирин… езера Близнака и Муратово

 1. Привет.

  Прекрасни снимки.

 2. elinavn says:

  Последвах линка на блога ти във Фейсбук и …ето ме тук.:))) Може би си го чувал и друг път, и от други хора, но все пак ще го кажа: правиш прекрасни снимки и пресъздаваш по невероятен начин красотата на природата!! Продължавай все така (е, ако е възможно без проблеми с колената)…:))))
  За последния коментар, който стои след снимките ти: за мен беше незабравим уикенд, който само ми намекна колко хубави изживявания може да има в планината.:))) Надявам се, че скоро ще имаме възможността да организираме пак нещо подобно, заедно с теб като водач на групата.:))))

  • Радвам се, че успявам да създам хубаво настроение в хората които следят блог-а:-) Еха не обичам да съм водач а по-скоро всеки да дава идея и да се взима интересно за всички решение:-) Всъщност проблемите в планината идва при хора, които я подценяват… когато я уважаваш и „тя“ ти се отблагодарява:-)

 3. Anton Caro says:

  И аз да се обадя, че съм ти фен на фотографията : )
  Няма да се излагаме пред чужденците, я!?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: