Водните сърца на Чипровска планина

07-08.05.2010г.

      С нетърпение чаках началото на месец май за да направя една фотосесия със свежи зелени листа на четирите известни водопада на Чипровска планина/дял от Западна Стара планина/ – Чипровски водопад и трите Копренски/Дуршин, Ланжин и Голям/Воден/ скокове/.  Почивните дни след Гергьовден дойдоха като по поръчка!/-)

       По пътя към гр. Чипровци около изгрев преминавах покрай гр. Белоградчик и разбира се бързо се приобщих към група ранобудни туристи за една от класическите гледки към скалите

Малко преди началото на екопътека Деяница водеща към Чипровския водопад се отбих до любимо място… оброчният кръст в местността Гушовски манастир – така да се каже символът на Чипровския край на едноименната планина)

Спасова река

Краят на черния път и мостчето от другата страна на което започва екопътеката

Вече на второто мостче един от притоците на реката показа и характер!:-)

Този воден пад ме изуми… всеки друг път беше просто сравнително тънка водна струя но сега дори не успя да влезе изцяло в кадър))

В далечината се показа и самият „Чипрак“, бесен, див, адски пълноводен и пръскащ на поразия дори от това разстояние!

Леко го приближаваме и се започва усилено пазене и бършене на филтъра на обектива)

По-близо от следващия кадър просто беше невъзможно да се приближа, пръските ставаха ужасни) Не знам дали може от снимката да се усети динамиката на водните струи и перпендикулярните струи водни пръски… така или иначе това трябва да се изпита само на живо!

Впоследствие се изкачих над водопада и направих снимки и на две малки водопадчета наречени от мен Кривия водопад и водопад Стената), които обаче многото вода беше направила прекалено безизразни! В предната ми публикация от екопътеката има по-елегантни снимки от същите)

Времето напредна и побързах да се прехвърля в Копиловския край на Чипровска планина на най-близкия водопад от Копренските а именно Дуршин скок. Несъмнено близък, удобен и при наличие на много вода – красив водопад!

Бързо се прехвърлих на река Милина и екопътеката водеща към водопад Ланжин скок

При пристигането на реката мостчето освен отдавна счупено вече беше и още малко мръднало и се принудих да го мина на четири крака пред грозната алтернатива))) Оставаше около час и половина до залез слънце и ми стана ясно че ще падне чудене и борба с белия баланс

И… Ланжин…

Вече беше тъмничко, фотоапаратът си избираше какъвто си иска бял баланс а аз побързах да мина острани и се кача точно над водопада

и на ръба… ухаааааааааааа

Впоследствие се върнах на поляната над хижа Копрен, където разпънах палатката на челник по-тъмно

На следващия ден вниманието ми беше привлечено от невероятните тонове на зазоряването

При изгрева на слънцето направих едно ХДР за да уловя незабравимия момент!

Хапнах, взех техниката и отпраших към последния от Чипровския квартет – Големия/Воден/ скок. Големият и Чипровският водопади винаги са ми били трудни за снимане та направих няколко по-скоро документални снимки на водопада)

На връщане по обед за финал направих един кадър с интересната облачност в небето

      Най-красивата природа в Северозападна България и който е бил в полите на върхове Копрен и Три чуки едва ли ще възрази!:-)

      Другата страна на медала човешката обаче никак не е толкова красива… не са необходими много средства за да се подменят дървените конструкции по двата кръга на Копренската екопътека?! Обаче не защото явно там всеки чака пари наготово, мързи го и прехвърля вината на другия? Местните хора явно нямат характер а може би и нещо между ушите и не осъзнават какъв природен потенциал имат. В точно този район се планира да бъде изграден ветрогенераторен комплекс, който ще съсипе облика на планината, както и флората и фауната. Нека всеки който обича природата направи каквото зависи от него за да запази и съхрани красотата й и занапред, кой със снимки, кой с възстановяване на материално-техническата база по екопътеките!

       А това да чакаш наготово пари, да те мързи и да прехвърляш вината на другия е ужасно гнусна БГ-черта… май в този край природата просто не заслужава населението си а и не само тук!

2 Responses to Водните сърца на Чипровска планина

 1. jonia says:

  „…май в този край природата просто не заслужава населението си а и не само тук!…“

  По скоро, населението не заслужава природата си. А какво става над с. Горни Лом?Същата работа, каскада от водни електро ценртали…
  Бесен съм, като видя нахвърляни пластмасови бутилки…
  А пък на х. Горски Рай, тъкмо се зарадвах, като си мислех че няма, на слизане току пред поляната в дясно – мини сметище … грозна работа – в резерват!… Беше ме хванало яд, и почти не снимах. Даже и палачинки с боровинково сладко, отказах да опитам…

 2. Даниела Величкова says:

  Възхитена съм от снимките, които сте направили. Текста също е подходяща информация за тези, които желаят да минат по този маршрут.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: