Връх Горно Язово/Забръц/

06.03.2010г.

          Връх Горно Язово/за местните Забръц/ е първенецът на Язова планина. Същата е разклонение на главното било на Западна Стара Планина, започващо от вр. Мартинова чука. Върхът предлага една от най-впечатляващите гледки към най-високата част на гранична Стара Планина… буквално седиш на първия ред и се кефиш на макс!:-))) За да е усещане пълно то човек трябва да е горе по изгрев когато слънчевите лъчи огряват почти фронтално веригата иначе преди залез слънцето е в контражур.

      Та съботата ми се оказа свободна за разлика от неделята и както бях планирал тръгнах към първенецът на Язова Планина с намерение да разцъкам снегоходките, хвана залеза и походя в тъмното на челник!:-))) Потеглих по най-късия маршрут южно от върха/след с. Мартиново/. Времето беше много променливо и ветровито при това със силен северен вятър.  

        На седловината източно от вр. Забръц с поглед на север към гламите на Широка Планина, Белоградчишкия венец и далеч далеч Дунавската равнина

Курс на запад, леко изкачване и поглед на югоизток към с. Мартиново и веригата на Берковски балкан в далечината

Панорама с по-широк план, обхващащ и покритата с облаци Стара Планина

С любимото ми „Язово дръвче“ на преден план

Уцелих момента около час преди залез да съм на върха със светлината която исках… разбира се облаците не се предадоха и скриха най-високата част на Стара Планина в здравите си прегръдки))

Поглед към източния дял на скалите придобили известност с името на най-голямото населено място по протежението им)

Очакваната светлина…

По-близък план към гламите на Широка Планина

Дежурната ми снимка) Светлинните условия може и да изглеждат страхотни обаче атмосферните бяха такива, че човек трябва да има здрави нерви за да издържи на такъв северен леден вятър)))

Реших да насоча техниката и към това което прави върха специален а именно страхотната гледка която предоставя към Западна Стара Планина! Е, облаците си знаеха своето обаче пък и в това си имаше красота и чар)

Малко преди залез попремръзнал повечко бързо тръгнах надолу към низините и направих един последен кадър назад към върха

Впоследсвие гледах да не губя излишно време и да побързам да подсека склона на върха южно от него за да се предпазя от северняка) Страхотен ден, много студ, много вятър но и хубави гледки! За следващият път събирам кураж и топлина за утринно изкачване на върха по изгрев, когато трябва да се разкрие и истинското представление!:-)

One Response to Връх Горно Язово/Забръц/

  1. Любомир Василев says:

    Браво! На залез на това дивно място…много добър поглед към Мартиново и нататък (първите кадри)…Въобще много релаксиращо.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: